pexels-solodsha-8605491

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Smakoszy kawy wśród nas z całą pewnością nie brakuje. Ten napój ma bowiem niezwykłą moc. Nic chyba nie doda nam tak szybko energii i nie pobudzi nas do działania, jak filiżanka kawy o poranku. Nic tak bardzo nie umili nam spotkania z przyjaciółką jak słodkie latte z mlekiem kokosowym. Jednocześnie wśród tej różnorodności napojów kawowych, ogromną popularnością- szczególnie w sezonie letnim- cieszy się kawa mrożona. Gwarantuje ona nie tylko solidną porcję kofeiny, ale także wyjątkowe orzeźwienie i słodki smak. Jak więc przygotować taki napój samodzielnie?

Kawa mrożona – co będzie nam potrzebne?

Przygotowanie kawy mrożonej nie jest wyjątkowo wielkim wyzwaniem i z pewnością nie musimy być profesjonalnymi baristami. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że kawa mrożona powinna bazować na kawie rozpuszczalnej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie na skorzystaniu z parzonego i mocnego espresso, jednak wówczas trzeba będzie poczekać aż ono nieco wystygnie i upewnić się, że jest ono zaparzone z kawy wysokiej jakości. Niemniej jednak do przygotowania kawy mrożonej, oprócz samej kawy, będzie nam potrzebne również mleko, kostki lodu, a także ulubione dodatki. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu bitą śmietanę, wiórki czekoladowe lub syropy o różnym smaku. W tym już wypadku przygotowanie kawy mrożonej i dobranie dodatków, zależy wyłącznie od naszych preferencji.

Kawa mrożona – samo mleko czy mleko z wodą?

Kawa mrożona to napój, który zdecydowanie bazuje na mleku. Jednak można spotkać się z tym, że niektórzy przyrządzają wpierw tradycyjną kawę, a dopiero następnie dodają do niej chłodne mleko. Otóż taka kawa mrożona również jest możliwa, jednak o wiele lepszy efekt smakowy uzyskamy rozpuszczając granulki kawy w samym mleku. Wówczas smak będzie o wiele głębszy, a także nie będziemy odczuwać posmaku mleka zmieszanego z wodą, który nie jest najprzyjemniejszy.

Jak przygotować kawę mrożoną?

Kawa mrożona to wyjątkowo prosty przepis. Przede wszystkim odpowiednią ilość kawy rozpuszczalnej, rozpuszczamy w chłodnym mleku. Najlepiej robić to w shakerze, gdyż czeka nas jeszcze dokładne wymieszanie. Do całości dodajemy kostki lodu- im więcej tym lepiej. Całość- jak już zostało wspomniane- dokładnie mieszamy i możemy przelać kawę mrożoną do odpowiedniej szklanki. Na samym końcu, możemy przystąpić do jej ozdabiania. Na wierzch zwykle stosuje się bitą śmietanę, która dodatkowo można polać czekoladowym lub karmelowym syropem. Wiórki czekoladowe, również świetnie się sprawdzą. W ten sposób, kawa mrożona będzie przygotowana idealnie.

Zdjęcie główne: pexels.com/solod_sha

Avatar

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

ZostawKomentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *