pexels-energepiccom-313690 (1)
Fot. energepic.com/Pexels.com

Stres obecnie nieodłącznym elementem naszego życia. Choć wiemy jak negatywne skutki wywiera na funkcjonowanie całego organizmu nie sposób go uniknąć. Praca, liczne obowiązki, problemy oraz  nieustannie zwiększające się tempo życia to tylko nieliczne przyczyny stresu. Jak sobie z nim radzić?

Aby obniżyć stres warto każdego dnia znaleźć choć chwilę na relaks, odpoczynek lub po prostu robić coś co sprawia nam przyjemność. Łatwo powiedzieć, ale trudniej zrobić, zwłaszcza jeśli mamy masę obowiązków i problemów na głowie. Dlatego warto rozpocząć od wprowadzenia do swojej diety produktów, które pozwolą uporać się  negatywnymi skutkami stresu. Co więcej, pozwolą nam się szybciej relaksować, zasypiać i odżywią nasz organizm. Jakie produkty warto wprowadzić do jadłospisu?

Pestki dyni, orzechy laskowe, brazylijskie, włoskie czy nasiona słonecznika. Dzięki ogromnej zawartości magnezu pozwalają szybko uporać się z rozdrażnieniem, zmęczeniem czy depresją. Sprawdzają się również w przypadku nieznośnego PMS, bowiem łagodząc stres i wahania nastroju. Szczególnie warto wprowadzić do diety orzechy włoskie, które dodatkowo zawierają kwasy omega-3, które wspomagają pamięć, koncentracje, a także dbają o nasz młody wygląd.

Jeśli mowa o pracy mózgu pomocne będą również migdały ze względu na dużą zawartość L-fenyloalaniny. Dlatego polecane są zwłaszcza studentom, którzy muszą przyswoić dużo materiału. Jeżeli stres nadmiernie podwyższa ci ciśnienie to warto do swojej diety dodać odrobiny pistacj.

W stanach wzmożonego wysiłku i stresu warto spożywać więcej owoców leśnych, szczególnie jagód. Zawierają ogrom antyoksydantów, które niwelują negatywne skutki stresu oksydacyjnego, a także korzystnie wpływają na nasz wygląd. Czarna porzeczka natomiast, poza antyoksydantami, zawiera również sporo witaminy C, która świetnie wspomaga odporność.

Do diety warto wprowadzić również grejpfruty, maliny i truskawki, które zawierają mało cukrów, a poprawiają nastrój, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy. Dodatkowo zawierają ogrom witamin: A, C, B i E.

Jeśli chodzi o warzywa, które wspomogą cię w walce ze stresem niewątpliwie pomocne mogą okazać się pomidory bogate w potas, botwinkę – magnez i witaminę C, szparagi oraz awokado – witamina B, a także seler, marchew i sałatę.

Nie można zapomnieć o jajkach, które są bogatym źródłem witaminy D oraz B12. Obie nie tylko korzystnie wpływają na nasz nastrój poprzez regulowanie dopaminy w mózgu, ale przeciwdziałają depresji czy pomagają w chronicznym zmęczeniu.

Joanna Kowalczyk

Copywriterka z pasją i wyczuciem stylu. Na co dzień dostarcza czytelnikom garść inspiracji związanych z aranżacją wnętrz oraz newsy ze świata mody. Prywatnie miłośniczka kotów rasy sfinks, dobrych seriali na Netflixie i tajskiej kuchni. Oszczędności wydaje na podróże, dobrą kawę i pomidorki koktajlowe. Ceni minimalizm, bo nie lubi sprzątać.

ZostawKomentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *